Examensarbete: Datadrivna metoder för inversa sonarproblem hos Saab AB

Din framtida utmaning

Högupplösta sonarer används idag inom flera marina tillämpningar, såsom kartläggning av sjöbotten, inspektion av undervattensstrukturer och för övervakning av korallrev och annat marint liv.

Avbildning av sjöbotten med sonar är ett så kallat inverst problem där målet är att utifrån brusig mätdata y återskapa det avbildade objektet x så tydligt som möjligt, se eq 1: där A är en framåtpropagator och e är bruset.

y = Ax + e (eq 1)

På senare år har det inom det medicinska området t.ex. för ultraljud och datortomografi använts datadrivna metoder för att lösa inversa problem och öka bildupplösningen i medicinska bilder.

Examensarbetet går ut på att använda elementdata från en högupplöst sonar av SAS (synthetic aperture sonar) och undersöka hur väl datadrivna metoder, där vi lär oss A genom maskininlärning, mäter sig mot en modelldriven metod där framåtpropagatorn är given. Målet är att undersöka vilken metod som lämpar sig bäst för att få hög upplösning i sonarbilden.

Din profil

Vi söker dig med intresse för signalbehandling, vågfysik, reglerteknik och programmering. Lämplig utbildning är civilingenjör/magister med inriktning mot teknisk fysik, teknisk matematik, elektroteknik eller liknande. Har du erfarenhet av något av följande områden är detta meriterande;

  • MatLab/Python
  • Optimering och Numeriska metoder

Vad du blir en del av

Dynamics, ett affärsområde inom Saab, erbjuder understödsvapen, missiler, torpeder, sensorer, obemannade undervattensfarkoster och kamouflagesystem för försvarsmarknaden. Vår breda produktportfölj innefattar även produkter för den civila säkerhetsmarknaden såsom fjärrstyrda undervattensfarkoster till oljeindustrin och kärnkraftverk.

Sonarsektionen består idag av 16 medarbetare som alla arbetar med hydroakustik i någon form. Atmosfären är glad och dynamisk med teamkänsla och teknikutveckling i fokus.
Placeringsort är Linköping.
Urval och intervjuer sker löpande så skicka in din ansökan så snart som möjligt.

Contact information

Louise Fuchs, Master Thesis Supervisor

073-418 5278

Jennie Asp, Manager

073-418 6562

Bemærk: Du skal ofte bruge en forhåndsgodkendelse fra dit universitet eller studievejleder, for at sikre, at projekter eller specialeopgaver på Graduateland kan blive accepteret som en del af dit studie. Kontakt det rette organ i god tid for at sikre, at du vælger det rette projekt.